Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Oplev mørket på Mandø

Det er en helt unik oplevelse at stå på Mandø og se et hav af stjerner bryde frem på den mørke himmel og gå i et med Vadehavets mørke horisont. På en klar nat kan du faktisk se op mod 3.500 stjerner. 

Tag enten med på en guidet tur eller udforsk øen på egen hånd. 

Book en Dark Sky guide og bliv klogere på det mørke univers

Mandø har sin helt egne stjerneguider, Leif og Birgit, som giver dig en helt særlig tryghed, når turen går ud i den kulsorte stjernenat. Du bliver klogere på mørkets betydning for dyr og mennesker, stjernerne, planterne i vores solsystem, Mælkevejen og galakser. Mens I går en tur i buldermørket, ser I på stjerner, og du hører om nogle af de mange myter og sagn om stjernebillederne. Måske ser I endda et stjerneskud? 

Udforsk mørket på egen hånd

Du er også velkommen til at udforske måne, stjerner og planeter Mandø på egen hånd. Tag endelig forbi stjernepladsen, hvor du kan nyde stjernerne fra liggestole. For at gøre din stjerneoplevelse endnu mere uforglemmelig, kan du downloade en app til din telefon, som giver dig mulighed for at identificere stjernebilleder og planeter. Af hensyn til nattemørket og øjnenes tilvænning til mørket, skal du huske at downloade app’en, før du besøger Mandø i buldermørket.

Kom sikkert til og fra Mandø

Mandø er Danmarks eneste ø, som kun kan nås ved lavvande. Her er ingen bro eller færge til at forbinde øen med fastlandet. Det er udelukkende naturens kræfter og tidevandet, der bestemmer hvornår du kan komme til og fra øen. For to gange i døgnet oversvømmes den eneste vej, Låningsvejen, til og fra øen.

Der er flere muligheder, når du skal til og fra Mandø. Du kan enten køre med traktorbusserne eller i egen bil.
I sommerhalvåret krydser traktorbussen dagligt vaden til og fra Mandø. Det er i sig selv en stor oplevelse at køre med traktorbussen, og du kommer til og fra øen i god behold. 

Kender du tidevandet, kan du sagtens tage på tur i egen bil via Låningsvejen til Mandø. Færdsel er sikkert med en vandstand, ved Ribe Kammersluse, på mindre end 50 cm. Vær opmærksom på, at du skal bruge 20 min til overfarten – også retur igen til fastlandet. 

Du kan ringe til Mandø Brugs på 7544 5102, så vil de hjælpe med at guide dig sikkert over.

Planlæg din tur omhyggeligt

Du kan opleve nattehimlens imponerende skønhed på Mandø, fordi der nærmest ingen lysforurening er. Men der er flere faktorer, der kan påvirke, hvad du ser. Månens faser, vejrforhold og astronomiske begivenheder som f.eks. meteorsværme, som kan gøre dit besøg endnu mere spændende. Planlæg din tur omhyggeligt, så du får de mest optimale betingelser for et mindeværdigt eventyr i mørket. 

Find rundt på Mandø

Dyk ned i kortet over Mandø og forbered dig bedst muligt på at udforske øen.

Se kort over Dark Sky Park Mandø